Thursday, April 14, 2016

Gallery 2.0 - Where Art Meets Heart



В самото сърце на София – в онази най-креативна и цветна част от града, която обичам толкова много, има едно местенце, което привлича всички със своята уютна творческа аура. Мястото е Малките пет кюшета, а точният адрес е ул. Шести Септември 26. Оглеждайте се за огромна светла галерия с прозорци от двете страни на улицата – ярка и просторна точно като душата на творец! Gallery 2.0 - готова да приюти всички. И тези, които искат и имат какво да покажат на света, и тези, които влизат от чисто любопитство, за да видят какво се крие вътре, което толкова силно ги привлича.

Веднъж влезеш ли, може да се каже, че няма да ти се иска да излезеш. Посрещат те топлите усмивки на Мария и Миленасобственичките на това изумително място, което вече години наред приютява творчеството на независими автори – бижута, дрехи, аксесоари, интересни занимателни книги, картини, мебели… каквото се сетиш. Все разнообразни неща, които понякога нямат капка подобие едно с друго. А в същото време всичко толкова си прилича – преплита се в една изумителна хармония от цветове и усет, които не могат да бъдат наподобени. А Милена и Мария са ангелите-хранители на цялото това изкуство, давайки място за изява на десетки млади и талантливи български дизайнери.
Нежна френска реч и вибрациите на истинското приятелство, което единствено е възможно да поддържа тази творческа аура, ме привличат към тях и сядаме, за да си поговорим. А с течение на този разговор започвам да се убеждавам  в тяхната духовитост и способност да виждат естетиката и красотата във всяко нещо!

*****

Едната част от неделимото дуо на Gallery 2.0 е Милена Пандова. Когато я питам какво означава мястото за нея, емоцията в думите й е опияняваща. „Искрено приятелство, реализирана  мечта, една от причините да се върна у дома.  Място, което да дава възможности и където изкуството и хората могат да изразяват себе си и идеите си.” Всичко винаги е по-лесно, когато до себе си имаш силно приятелско рамо. Резултатът няма как да не бъде положителен. Тази емоция се усеща във всяко едно кътче на галерията. Лоялност, любов и мечти се преплитат, за да накарат всеки да се чувства като у дома си. „Аз и Мария бяхме водени от идеята, че това което не е по силите на един човек, може да бъде постигнато заедно


Днес Gallery 2.0 живее свой собствен живот. В нея намират убежище креативните умове на София, а всеки е добре дошъл за чаша вкусно еспресо или домашно приготвени вкусотии. Когато питаме Милена какво е чувството да бъдеш в центъра на този хаос от изкуство и талант, тя ни казва: „Преживяването е невероятно –  чувствам мечтите си реализирани и се радвам, че пространството живее един споделен живот, улавяйки емоциите на авторите представяни в него. Щастлива съм, че Галерия 2.0 е нашият малък принос към преобразяването на градската среда, и че даваме възможност  тя да разкрива своята красота пред  хората избрали го за свой дом.” Когато едно място е наситено с толкова много приятни емоции, то няма как да не привлича към себе си. А Милена ще бъде там – за да изслуша идеите ви, да си поприказвате или просто да ви въведе в света на креативното кътче.  Тя е страшно интересен човек! От онези цветни и разнолики личности, чиято компания и истории са истинско удоволствие.



Като човек, който истински оценява естетиката във всички нейни форми, реших да обърна разговора си с нея към модата и да разбера какви са личните й предпочитания.

1. Какъв е стилът ти?
Стилът, който предпочитам е спортно-елегантен, удобен за ежедневието ми. Обикновенно нося панталони и дънки, които комбинирам със спортна или елегантна обувка

2. Кой са тенденциите , които ти допадат този сезон?
Последните години живях в Италия, където доста ми допадна съчетанието между  спортна обувка (маратонка) и елегантна дреха – рокля, панталон, костюм. Чувствам се удобно, съчетавайки елегантен панталон с маратонка и леко палто за сезона.


3.Какво преобладава  в гардероба ти?
Като цвят, в гардероба ми има доста черни дрехи, които обичам да “освежавам” с други цветове, например червено или бяло.  Старая се да има равновесие между броя на удобните панталони и по-официалните дрехи (рокли) в него.  Обичам много и денима – намирам го за практичен и елегантен, ако е добре съчетан с пододящи аксесоари и обувки.

4. Какво ще е новото попълнение ?
Новото попълнение за сезона със сигурност ще бъде чифт спортни обувки в бяло.



5. Кое е водещо в избора ти на облекло- модата или стилът ?
Старая се да имам собствен стил, който да е в унисон с модните тенденции, но да ме определя като личност. Влия я се от модата, но предпочитам да изразя себе си  като съчетавам класическото с модерното. Обичам да си купувам и нося винтидж аксесоари, които ме удивяват с простотата и красотата си.

6. Как се грижиш за фигурата си – как се храниш, спортуваш ли?
Обикновенно започвам деня си с няколко физически упражнения и йога у дома. Това ми помага да започна деня усмихната, т.к. напоследък ежедневието ми е доста натоварено. Обикновенно обядвам нещо набързо (в повечето случаи вегетарианско, без да съм такава...:) Просто това е най-близкото място където отскачам с оглед на ангажиментите ми. Предпочитаната от мен кухня е италианската и френската – семпла и финна, приготвена и поднесена със стил. 




7. Кой са любимите ти beauty продукти ?
Коректорът за очи, черен молив и спиралата за мигли са нещата без които не мога. Ако говорим за марка – не мога без фондьотенът на Guerlain Lingerie de Peau “Ivisible Skin-Fusion” Foundation, SPF 20




*****

Другата половинка от сърцето на Gallery 2.0 е Мария Стефанова. Интересна, вдъхновяваща, забавна, тя е топлата усмивка, която ще приветства всеки пристъпил в креативното кътче на София. Нейната мотивация е потребността да изживява и споделя доброта и красота! И успява да го постигне във всеки един момент, давайки „своя скромен принос на автори и на креативни и социално ангажирани хора да изразят себе си, да повярват и реализират идеите си, да се срещнат с публика от много и различни хоризонти.” Вярвам, че когато човек все пак успее да осъществи своя отдавнашна мечта, той се грижи за резултатът от работата си с истинска любов и усърдие. А Мария е направила именно това. Затова днес е готова да помага за осъществяването и на чуждите мечти. Нима има по-хубаво чувство? За нея Gallery 2.0 e “Отворено пространство, без суета и строги рамки, естествено продължение на средата на всеки, който го е припознал като свое.
Нейният поглед към изкуството го боготвори и обича във всичките му форми. „Виждам изкуството като порив на човешкия дух  към търсене на красота и философски смисъл. Вдъхновява ме, че една форма може да предизвика емоции, спомени, размишление, наслада свързана с нематериалното. Фактът, че произведенията са създадени от ръце, сърце и ум.”


Нищо чудно, че креативните умове на София намират в нейно лице сигурен съюзник в дейността си и с готовност й поверяват най-ценното си – своите произведения. А Мария ги обгръща с любов, приема ги за толкова свои, колкото и техни, показва уважението си и вярата си в техния успех. Това чувство е по-зареждащо от всичко друго. „Срещата със съзиданието ме очарова и зарежда. Връща ми вярата в днешния ден и в човека въобще. Безкрайно се радвам , че от няколко години града кипи от позитивни и полезни инициативи, събира общности, гради гражданско общество. Понякога откривам частица от себе си в някой от авторите и тогава си казвам, че няма случайни неща, отдавна съм вървяла съм към това “случване”.
Вярвам, че нашата среща, макар и бърза, също не е случайна! Ето какво ми сподели тя за своите модни и бюти предпочитания.



1. Какъв е стилът ти?
Класическа база с елементи от модни тендеции които харесвам – рок, авангард, романтичен. 
 
2. Кой са тенденциите , които ти допадат този сезон?
Флуидните, романтични поли и рокли с цепки или прихлупване. Неочакваните материи и линии. Slip роклите, заради “разминаването” на материал и дреха. Като малка исках да си ушия рокля от плат за подплата. Беше ми обяснено, че материята е неподходяща за тази цел. Също така обувките от велур.


3. Какво преобладава  в гардероба ти?
Имам дрехи за всякакъв случай – от дънки до вечерни рокли, изчистени кройки, с по някой интересен елемент. Преобладава бяло, черно, бежово, деним. Имам и дрехи в силен цвят, но едноцветни.
 
4. Какво ще е новото попълнение ?
Дълго сако без ръкави, рокля с гол гръб, може би бомбър ако ми седи добре


 5. Кое е водещо в избора ти на облекло- модата или стилът ?
Стилът. Освен това често го адаптирам към обстоятелствата. За мен дрехата трябва да отговаря на контекста, да се носи с лекота, като втора кожа, а не да се чувстваме притеснени в нея. Ако трябва да съм съвсем откровена, понякога ми отнема време (например година), за да включа в гардероба си някоя нашумяла тендеция.
 
6. Как се грижиш за фигурата си – как се храниш, спортуваш ли?
Карам ски, те са моята спортна страст! Зареждат ме и ме поддържат във форма за цяла година. Когато мога да отеля време ходя на плуване. Като цяло разчитам на ествественото движение и на общуването с природата за постигане на баланс. Старая се да се храня балансирано без да изключвам продукти, не забравям суровите плодове и зеленчуци. От време на време прилагам разделно хранене или това, според кръвната група. С втората теория открих защо толкова обичам масло -  колкото и да е парадоксално, за да работи добре, моят метаболизъм има нужда от мазнини.


7. Кой са любимите ти beauty продукти ?
Използвам кремове с естествени съставки или чисти масла, например какаово.А от марките съм избрала следните “свои” продукти са прозрачен глос на Givenchy, коректор Precious Light и пудра Meteorites на Guеrlain, която ползвам като руж и свободна минерална пудра Alverde, Naturkozmetik (от DM)



Благодаря ви, че отделихте време за публикацията! Ако имате време - не пропускайте да се отбиете в Gallery 2.0 на улица "6-ти Септември" 26 :)

Интервютата ми с Мария и Милена са публикувани и в априлския брой на списание MODA 

*Photo Credit: Петя Чолакова

Follow Games of Fashion on:

 

No comments:

Post a Comment

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava